История на ферма Чемерник

Фермата е създадена през 1994г. и вече 19 години съществува като самостоятелно обособен животновъден комплекс със затворен производствен цикъл.

Легенда за района

“ ….В онези смутни времена на войни и несигурност Българската държава достигна могъществото на Симеонова България. През 1205г. Цар Калоян  разгроми рицарите –кръстоносци, предвождани от  Балдуин Фландарски, плени  много от неговите графове и пълководци и ги застави да охраняват подстъпите към столицата Сердика.....”

„....Стратегическият район на Стара Планина, откъдето минават старите римски пътища, бе поверен на един изтъкнат благородник – Граф дьо Сент Бьов….”

.... Вечерно време огньовете, запалени на четирите кули бяха ориентир за пътуващите кервани, минаващи по пътя пред яките каменни стени. Това място високо в планината, в близост до езерото и в подножието на върха беше за някой дом, а за други непрестъпна крепост..... /Из “За честта на Кръста”/

Намираме се във ферма “Чемерник”, населяване през 13 и 14 век от маркиз дьо Сент  Бьов, един от предводителите на 4 тият кръстоносен поход и неговите потомци.

Това е място с древна и богата история. Още от римско време оттук са минавали многобройни пътища, свързващи тракийските провинции.

Най-интересната част от историята на местността е свързана с 4 тия кръстоносен поход. Организиран през 1205г. от френски и италиански феодали, чиито водач станал венецианският маркиз Бонифации Монфератски, той преминава през земите на България и Византия. През 1204г.  кръстоносците завладяват Константинопол и създават Латинската империя, като за върховен император бил избран Балдуин І, граф Фландърски. Безчинствата на кръстоносците из българските земи накарали българския цар Калоян да се изправи с войските си срещу нашествениците. През 1205г. близо до Одрин той ги разбива при крепостта “Спрела” и пленява много от водачите им. Сред тях бил и маркиз дьо Сент Бьов. Българският цар бил великодушен с пленниците си. Вместо да ги убие или хвърли в затвора, той им предоставил земи, които да управляват срещу задължението да охраняват българските граници. На маркиз Сент Бьов били поверени подстъпите към Средец– днешна София и охрана на старите римски пътища през Искърското дефиле. В подкрепа на това твърдение можем да кажем, че този район е бил доста интезивно населен от древни времена, което говори, че той е бил стратегически важен за цар Калоян. Освен пресечена точка на много пътища, в района се намира и една строина система от манастири, обединени около манастира “Седемте престола” Останките от древността разкриват, че селището което основава маркиза се намира под един от върховете– Колибищата– една от неговите наблюдателниците.  Тук той построил крепост останките от която личат и днес. В онези времена  латинците заедно с местното население започват да изграждат напоителни канали, канализации и битови сгради. Според потвърдени източници маркиз дьо Сент Бьов довел със себеси не по малко от 1000 рицари латинци. Само една особеност в подкрепа на това твърдение е че тук се срещат местности и извори които имат латински, френски или италиански корен в името: - връх Балдуин, изворите – “Мацула” – лат – мръсно, кално място, “Чичеро” – лат – Марк Цицерон или Чичероне – водач, В самото село и до днес живеят стари родове със странните имена – латинци / високи, руси и с червено-кяфави коси/и бугари / мургави с черни коси/. Неговите наследници управляват местността чак до завладяването на България от турците в края на 14 век. Но с нашествието на турците животът тук не прекъснал. Привлечени от плодородните пасища, в подножието на връх Яворец, тук се заселили много хора от съседните крайща. В знак на почит към маркиза те нарекли селото си Бов.

 

 

Ферма Чемерник , България, гр. София, ул. Черни Лом 10.